Actualitate

OFICIAL! R. Moldova refuză să vândă Ucrainei cele șase MiG 29S! Chișinăul a preferat ca aeronavele să ruginească la Mărculești

Cele 6 MiG-uri vor rămâne să ruginească la Mărculești, așa cum a scris TIMPUL și pe 18 aprilie, Guvernarea în frunte cu Maia Sandu a refuzat să vândă Ucrainei aeronavele sovietice.

Chiar dacă atunci „experții și comentatorii” scriau că Ucraina nu ar fi cerut acest ajutor, sau că aeronavele sunt doar „fiare vechi”, declarația recentă a oficialilor din Kiev confirmă informația publicată de TIMPUL.

„Președintele Parlamentului a reiterat că, potrivit statutului de neutralitate al Moldovei, nu putem detașa echipament militar în alte țări”, a spus pentru unimedia.info, Aurica Jardan, consiliera președintelui Parlamentului, Igor Grosu.

Amintim că statul de neutralitate nu interzice sub nicio formă R. Moldova să vândă MiG-urile sale Ucrainei, mai ales că Rusia nu este în război cu Ucraina, ci desfășoară o „operațiune specială”.

Ieri, în cadrul vizitei de la Kiev, președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk, a solicitat public Republicii Moldova oficial cele 6 MiG-uri pentru a le repara și a le oferi armatei din Ucraina.

Maia Sandu se teme să „deranjeze” Moscova

În primele zile de război, Ucraina a rugat insistent conducerea R. Moldovei să vândă cele 6 MiG-29, pe care le deține și nu sunt folosite. Acestă afacere eșuată este subiectul unui articol în presa ucraineană.

În primele zile ale invaziei ruse, conducerea ucraineană a făcut apel la guvernul moldovean să vândă sau să transfere Ucrainei aeronavele de luptă ale Forțelor Aeriene ale Moldovei.

Ministerul Apărării al Republicii Moldova are șase avioane de vânătoare MiG-29 bazate la o bază aeriană din nordul țării. Potrivit datelor oficiale, toate sunt în stare de funcționare deși se află într-o stare tehnică deplorabilă. Chiar dacă Guvernele de la Chișinău au încercat multă vreme să le vândă, ele ruginesc în continuare pe aeroportul din Mărculești.

Mig-29 „moldovenesc” tractat de un camion.
R. Moldova a avut 34 de Mig-29 dar aceste avioane au fost vândute repetat pînă au mai rămas 6, cele 6 aeronave în prezent sunt la aeroportul Mărculești într-o stare deplorabilă și ne mai avind capacitatea de lupta

Totuși, surse din publicație susțin că Kievul a primit un refuz categoric din partea conducerii guvernului Republicii Moldova la cererea acesteia, explicând „nu vrem să irităm Rusia”. R. Moldova credea că Rusia o va considera o încălcare a principiului neutralității dacă Chișinăul ar fi decis să vândă un bun pe care îl deține.

Cele 6 Mig-29S ale R. Moldova au fost ultima date modernizate în Ucraina.

Menționăm că „neutralitate” R. Moldova este o ficțiune în care cred doar unii naivi din Chișinău, niciun stat nu recunoaște statutul de neutralitatea a RM, din cauza prezenței ilegale pe teritoriul său a armatei ruse.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Asta deja e o prostie sa nu vinzi niste metal uzat de teama sa nu fii invinuit de incalcarea neutralitatii.Consider ca e o mare greseala.Da si ucrainenii,de ce nu le-au cumparat pina la inceperea razboiului ?

    1. Deja este o prostie? Dar România de ce nu i-a vândut? De ce Polonia nu i-a vândut? De ce Slovacia nu i-a vândut?

      Nicio țară nu i-a vândut Ucrainei avioane. Iar noi proștii s-o facem?

      1. România are avioane, Polonia are avioane. Moldova nu are avioane. Moldova are niste fiare vechi care nu au zburat de vreo 20 de ani si care nu-i folosesc la nimic. Comparati mere cu pere.
        O zi buna

        1. Copiat de mai sus “Ministerul Apărării al Republicii Moldova are șase avioane de vânătoare MiG-29 bazate la o bază aeriană din nordul țării. ”

          În anul 2015, în România existau operaționale 26 de aeronave MiG-21 LanceR. România a suspendat zborurile acestor avioane, deci putea să le vândă Ucrainei.

          Orice țară care își oferă Ucrainei aerodromurile sau aeroporturile sale pentru atacuri asupra Rusiei poate fi considerată ca a intrat în conflict, a declarat duminică un purtător de cuvânt al ministerului rus al Apărării, citat de Reuters.

          În anul 2004 – 2005 acele 6 avioane ale Moldovei au fost modernizate în România, apoi au revenit acasă zburând. Avioanele dacă ar fi fost vândute, ar fi trebuit să decoleze și s-ar fi încadrat în amenințările Rusiei.

          Dacă era altă posibilitate de a fi transportate, Polonia vroia și le-ar fi oferit Ucraineii avioanele sale.

        1. Mikoyan-Gurevich MiG-21 potrivit Wikipedia in limba engleză sunt în serviciul de luptă atât în Ucraina cât și în România. Iar în 2015 România avea 26 de aeronave MiG-21.

          Potrivit site-ului Oleg Antonov State Aviation Museum, Ucraina în 1992 avea 35 aeronave Mikoyan-Gurevich MiG-21. Acolo se mai precizează că aceste aeronave sunt folosite pentru antrenament.

          Dacă eu sunt numit “trolsky” pentru faptul că doar ofer informații găsite presă, cum ar trebui să se numească cineva care o are pe doamna Eugenia Ceban ca sursă de informare și răspândește așa informații false “avioanele militare romanesti nu sunt compatible cu cele din ucraina.”?

          😁

  2. Să admitem că totuși Ucraina s-ar fi înțeles cu guvernul nostru ca avioanele să fie dezasamblate și trimise cu trenul în Ucraina.

    Întrebarea este de cât timp ar fi avut nevoie Dodon să le spună rușilor sau Slusari să facă o poză cum se încearcă să fie dezasamblate și să o pună pe Facebook? Mai mult ca sigur, spre seară pe pagina de Wikipedia a rachetei Kalibr ar fi apărut și Republica Moldova ca țara unde racheta a fost folosită.

    Noi din acest motiv am și pierdut Transnistria fiindcă politicieni n-avea perspicacitate și acționau după placul alegătorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *