Afaceri

Un pericol: produsele modificate genetic

În zilele noastre nu mai ducem dorul merelor, căpşunilor sau strugurilor în plină iarnă, pentru că le putem găsi uşor în supermarketuri în toate anotimpurile. Mai puţini ştiu însă că multe dintre apetisantele fructe şi legume care ne fac cu ochiul de pe rafturi au suferit modificări genetice şi prezintă un pericol pentru sănătatea celui care le consumă. Omul nu are de unde să ştie ce cumpără, pentru că etichetele cu inscripţia „acest produs conţine ingrediente modificate genetic” lipsesc, precum n-are de unde să ştie că unele „E”-uri înscrise pe ambalaje sunt, de fapt, confirmarea modificării genetice a produsului.

Despre produsele cu AND-ul schimbat artificial mass-media sună alarma de câţiva ani, dar lucrurile în acest răstimp nu s-au schimbat deloc. Deşi pieţele şi supermarketurile abundă de astfel de „bunătăţi”, ele nu sunt produse în R. Moldova. În acest an, la Comisia naţională pentru securitate biologică din cadrul Ministerului Mediului, unde producătorul sau importatorul este obligat să prezinte o notificare prin care se confirmă că produsul este inofensiv, n-a fost prezentată nicio notificare. „În 2009 am avut câteva cereri de examinare, dar ele au fost retrase, iar în acest an nu s-a făcut nicio notificare”, ne-a spus Angela Lozan, managerul Oficiului de biosecuritate din cadrul comisiei respective.

În cazul în care doriţi să verificaţi dacă un produs conţine ingrediente modificate genetic, vă stau la dispoziţie doar două laboratoare, dar ele nu corespund standardelor internaţionale, ne-a comunicat aceeaşi sursă. Este vorba de Laboratorul pentru detecţie a produselor modificate la fructe şi legume şi Laboratorul de certificare a seminţelor de pe lângă Ministerul Agriculturii. „Laboratoarele activează, dar ele nu corespund tuturor cerinţelor internaţionale şi n-au acreditare pentru testări. N-au această acreditare din diferite cauze, una fiind lipsa aparatajului destul de costisitor”, a menţionat Angela Lozan.

Agenţia pentru protecţia consumatorului atrage atenţia asupra câtorva produse modificate genetic prezente pe piaţa moldovenească. Printre acestea sunt: ceaiurile Lipton, biscuiţii Parmalat, ciocolatele Mars, Twix, Milky Way, Snickers, Nesquik sau Nestle, precum şi orezul Uncle Beans sau sosurile Knorr. Şirul îl continuă numeroasele produse cu conţinut de soia, printre care şi mezelurile apetisante de pe rafturile magazinelor. Fructele care par perfecte la formă şi culoare, comercializate în plină iarnă sau primăvara devreme, de asemenea, pot dăuna sănătăţii dumneavoastră.

Oamenii de ştiinţă atrag atenţia că produsele OMG distrug rinichii, ficatul, pancreasul şi pot provoca impotenţă. Medicii se confruntă tot mai des cu sindroame alergice noi din cauza creşterii toxicităţii alimentelor. Genele nou-inserate pot produce proteine la care unii oameni au alergii. Cele mai frecvente alergii sunt faţă de lapte, ouă, peşte, soia, cereale. În articolele următoare, vă vom informa cum să depistaţi produsele genetic modificate, citind dincolo de etichetă…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *