Politică

Cinci oficiali din R. Moldova interziși pe teritoriul Rusiei. Presa rusă publică numele acestora

Autoritățile de la Moscova ar fi interzis accesul în Federația Rusă pentru un diplomat și patru demnitari din Republica Moldova.

Este vorba despre ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, președinta Comisiei parlamentare juridice, pentru numiri și imunități, Olesea Stamate, dar și deputatul Oazu Nantoi, transmite Ziarul Național.

De asemenea, diplomatul care a fost declarat persona non grata de către ministerul rus de Externe este consulul Republicii Moldova în Federația Rusă, scrie publicația rusă Kommersant.

Vă amintim că marți, 25 aprilie, vicepremierul Nicu Popescu a declarat în prima jumătate a zilei, că diplomația de la Chișinău nu recepționase lista cu nume pentru care este suspendat accesul pe teritoriul Federației Ruse și a calificat această decizie ca fiind o „măsură ostilă” a Moscovei la adresa Chișinăului, potrivit sursei citate.

De asemenea, tot astăzi, ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, Lilian Darii, a fost chemat în această dimineață, 25 aprilie, la Ministerul de Externe de la Moscova. Decizia vine după ce autoritățile de la Chișinău au declarat un angajat al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău persona non-grata.

Scandalul diplomatic dintre Chișinău și Moscova a izbucnit săptămâna trecută, după ce o delegație din Federația Rusă, condusă de liderul Tatarstanului, Rustam Minnihanov, care se îndrepta spre Găgăuzia, unde vor fi organizate pe 30 aprilie curent alegeri la funcția de bașcan, a fost întoarsă de la Aeroport.

Iar premierul Dorin Recean a reacționat dur la tentativa de intrare în Republica Moldova cu destinație spre UTA Găgăuzia a unei delegații străine în frunte cu liderul Tatarstanului, regiune din Federația Rusă. De asemenea, discursul său s-a lăsat cu replici aprinse dintre el și bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah.

„Amintesc – ei temporar sunt deputați. Asta nu le dă dreptul să se poarte urât cu cetățenii R. Moldova care sunt în exercitarea funcțiilor. Nu vom accepta ca cineva să se implice în treburile interne ale R. Moldova. Cei care cheamă agresori în Moldova, indiferent dacă au statut de deputat, le recomand să nu o mai facă. Pentru că nu vor reuși”, a mai adăugat prim-ministrul.

Mai mult, Recean a cerut să fie luați în vizor doi reprezentanți ai Ambasadei Rusiei: „Vedeți dacă celor doi nu trebuie să li se retragă acreditarea de la Aeroport”, s-a adresat Recean către colegii din Guvern.

El a mai făcut și o adresare către guvernatoarea UTA Găgăuzia, Irina Vlah, spunând că „de obicei citiți lecții de morală”.

„Eu nu înțeleg de ce ați spus despre mine. Dar dacă vorbim despre partenerii noștri care au venit, vreau să spun că noi conlucrăm cu regiune Tatarstan de 25 de ani. Iar în ultimii 8 ani ei au oferit pentru regiune echipament pentru spital, calculatoare pentru școli, instrumente de muzică pentru școli de artă. Noi am avut relații bune și vom avea mai departe. Nu vreau să comentez motivul acestei vizite”, a declarat Vlah.

Replicile dintre cei doi au continuat: „Adică nu e o problemă să ucizi oameni și copii, dar dacă aduceți niște calculatoare, dacă face reparații, e totul bine?”, a spus Recean.

„Eu v-am spus ce relații există între regiunile noastre și noi nu avem asociație că această regiune Tatarstan este agresor pentru țara noastră”, a adăugat Vlah.

„Noi nu ne asociem cu războiul și nu admitem acest lucru. Vedeți dacă cei doi nu merită să fie deportați”, a mai punctat Recean.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *