CSI / Rusia

Disident rus: „Bucătarul lui Putin”are o influență politică la Kremlin la fel de mare ca cea a lui Șoigu

Oligarhul rus Evgheni Prigojin, liderul Grupului de mercenari Wagner, numit „bucătarul lui Putin”, are o influență politică la Kremnlin la fel de mare ca cea a ministrului de externe, Serghei Lavrov, și a ministrului apărării, Serghei Șoigu, a declarat un important disident rus și fost deținut politic, Mihail Hodorkovski, în fața unui grup parlamentar britanic, relatează The Guardian.

Mihail Hodorkovski a declarat în fața comisiei pentru afaceri externe că Evgheni Prigojin, recent, a recunoscut, după foarte multe speculații, în septembrie 2022, că a fondat grupul Wagner, are la fel de mult acces la Putin ca și oficialii guvernamentali oficiali.

De asemenea, disidentul rus susține că „bucătarul lui Putin” se află în spatele numirii recente a generalului Serghei Surovikin în fruntea operațiunii militare din Ucraina și că a lucrat cu acesta în Ucraina.

Popularitatea Grupului Wagner în Rusia a crescut în ultimele luni, deoarece a putut argumenta că a fost o alternativă la o mobilizare mai amplă, a declarat Hodorkovski, potrivit Hotnews.

Cu toate acestea, el a adăugat că Grupul Wagner, cu doar aproximativ 7.000 de forțe, nu va fi vinovat dacă operațiunile militare din Ucraina vor eșua, deoarece forțele rusești sunt de 150.000-200.000 de oameni.

Cine va plăti pentru eșecul din Ucraina

Cei doi care își vor asuma vina vor fi Yuri Kovalchuk, bancherul lui Putin, și ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, oamenii despre care se crede că l-au presat cel mai des pe Putin să lanseze războiul și care au prezis că Kievul ar putea fi cucerit în trei zile.

Hodorkovski l-a acuzat pe Putin că a folosit mercenarii grupului Wagner, care recrutează adesea oameni din închisori, deoarece acest lucru i-a permis să mintă, să nege responsabilitatea și să pună în aplicare o politică externă ilegală.

Reînceperea recrutării trupelor ar fi o decizie politică foarte periculoasă pentru Putin, a declarat Hodorkovski, adăugând că rezistența la mobilizare l-a forțat să pună capăt prematur procesului.

Lovitură pentru industria de apărare

De asemenea, el a afirmat că 700.000 de persoane au părăsit Rusia după mobilizare și a spus că acest lucru reprezintă ”o lovitură serioasă pentru industria de apărare a lui Putin și pentru economia Rusiei”.

Printre rușii care au părăsit țara se numără mulți IT-iști și ingineri necesari pentru producerea armelor de înaltă precizie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *