InternaționalUcraina

VIDEO. La Kiev, șefa guvernului italian, Giorgia Meloni, dă asigurări că sprijinul Italiei pentru Ucraina ”nu va slăbi”

Şefa guvernului italian, Giorgia Meloni, a dat asigurări marţi, 21 februarie, în cursul unei vizite la Kiev, că Roma ”nu are intenţia de a slăbi” sprijinul său pentru Ucraina, în pofida divergenţelor din cadrul coaliţiei la putere în Italia, notează AFP și Agerpres.

”Am dorit să vin la Kiev pentru a reitera sprijinul deplin al Italiei pentru Ucraina în faţa agresiunii ruse şi să reafirm că Italia nu are nicio intenţie de a slăbi acest sprijin”, a declarat Giorgia Meloni în cursul unei conferinţe de presă împreună cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

De asemenea, șefa statului italian a vizitat în special Irpin şi Bucea, două oraşe în care au fost comise masacre în timpul ocupaţiei ruse în primăvara anului 2022, explicând că ”să vezi cu ochii tăi este diferit” şi că va face ”totul pentru a spune tuturor italienilor ce am văzut”.

Referindu-se la posibile livrări suplimentare de arme către Kiev, ea a subliniat că Roma este ”concentrată pe sistemele de apărare antiaeriană”, promise deja în cooperare cu Franţa, dar că trimiterea de avioane este ”o decizie de luat împreună cu partenerii internaţionali”.

Totodată, liderul de la Kiev a criticat dur recentele afirmaţii ale fostului premier Silvio Berlusconi, un prieten al lui Putin care a lansat un atac în toată regula împotriva lui la jumătatea lui februarie.

”Casa lui Berlusconi bănuiesc că nu a fost niciodată bombardată zilnic. Şi, slavă Domnului, partenerul său rus nu a intrat în grădina lui cu un tanc, nu i-a distrus familia şi prietenii”, a declarat președintele Zelenski.

Luni seara, Meloni a vorbit la telefon şi cu preşedintele SUA, Joe Biden, care tocmai se întorsese în Polonia după o vizită surpriză la Kiev.

”Cei doi lideri au discutat despre strânsa lor coordonare în curs în ceea ce priveşte sprijinul pentru Ucraina, inclusiv asistenţa în probleme de securitate, economice şi umanitare”, potrivit guvernului italian.

De la preluarea mandatului în luna octombrie 2022, Giorgia Meloni, lidera partidului postfascist Fratelli d’Italia, a reiterat sprijinul ţării sale pentru Kiev.

În primul său discurs în Parlament, ea a promis că ”va continua să fie un partener de încredere al NATO în sprijinirea Ucrainei”, în linia politică a predecesorului ei Mario Draghi.

Vă amintim că și fostul premier italian, un susţinător al lui Volodimir Zelenski, a mers la Kiev în luna iunie împreună cu preşedintele Franței, Emmanuel Macron, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz şi şeful statului român Klaus Iohannis.

Guvernul de la Roma s-a văzut nevoit să intervină şi să asigure Ucraina de întregul său sprijin după invazia rusă. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *