Retete de ciorbe si supe. Ciorbele si supele se afla printre preparatele preferate ale romanilor. Sunt savuroase si sanatoase si fac deliciul unei mese la care se asaza intreaga familie.
Retete de ciorbe si supe. Iata care sunt ciorbele si supele preferate de romani.
Retete de ciorbe si supe #1. Ciorba de perisoare
Iata o reteta de ciorba de perisoare din piept de pui. Gustoasa si usor de preparat.
Ingrediente
– 1 kg piept de pui
– 200 gr orez
– 1 ou
– 1 morcov
– 1 patrunjel
– 1 pastarnac
– 1/2 telina
– o ceapa
– patrunjel tocat
– smantana -500ml
– bors
– sare
Mod de preparare
Zarzavatul se taie cubulete sau se da pe razatoare, ceapa se toaca marunt, apoi se pun la fiert intr-o oala de cca 5l (nu se pune apa pana sus ca sa putem pune si perisoarele) si se lasa sa fiarba 20 de minute. Intre timp tocam pieptul de pui, amestecam cu orezul spalat si scurs bine si cu oul, se formeaza perisoare, cam cat o nuca (palma udata in apa rece cand formam perisoarele) si li se dau drumul in apa clocotita. Dupa ce au fiert (in jur de 30 de minute) punem borsul (se poate pune mai mult sau mai putin, depinde cat este de acru) si lasam sa mai fiarba 2-3 minute. Dupa ce stingem focul punem patrunjel tocat si sare. Pentru gust se drege oala cu smantana. Ciorba se fierbe la foc mic pentru ca altfel perisoarele se sfarama.
Pofta buna!
Retete de ciorbe si supe #2. Ciorba de burta
Ingrediente Ciorba de burta
1kg de burta fiarta de vita,
1kg de smantana,
5 oua,
1 ardei,
1 telina,
1ceapa,
1 cartof,
otet, usturoi, sare.
Mod de preparare
Se fierb legumele si se paseaza, se amesteca smantana cu ouale apoi se adauga peste apa in care au fiert legumele si in care sunt legumele pasate.
Se adauga si burta taiata suvite, la sfarsit se pune sare, otet si usturoi dupa gust.
Retete de ciorbe si supe #3. Ciorba de porc
Ingrediente
-500 gr carne de purcel
-1 ceapa
-2 rosii
-2 morcovi
-1 telina
-1 pastarnac
-2-3 linguri bulion
-leustean verde
-bors dupa gust
Mod de preparare
Se taie carnea (in cazul meu am folosit oase de purcel, asta a fost dorinta baiatului meu), se spala si se pune cu apa rece pe foc. Intre timp se taie zarzavatul. Se pun rosiile in apa clocotita pentru a le curata mai usor de pielita. Se dau si ele pe razatoare. Cand incepe carnea sa fiarba, se spumeaza bine. Dupa ce terminam de spumat adaugam zarzavatul si lasam sa fiarba bine. Cand ciorbita este aproape gata se adauga sarea, bulionul si borsul. Mai lasam sa dea in cateva clocote. La sfarsit se adauga verdeata proaspata.
Retete de ciorbe si supe #4. Ciorba de peste
Ingrediente
-2 kg.peste (crap),
-2 cepe,
-2 morcovi,
-2 radacini de pastarnac,
-o bucata de telina,
– 1 plic bors MAGGI,
-1 kg.cartofi noi,
-600 gr.smantana,
-4 oua,
-sare dupa gust,
-1 capatana de usturoi,
-50 ml.ulei,
-1 legatura de leustean verde.
Mod de preparare
-Se curata pestele, se taie bucati, se spala si se pune la fiert cu apa si sare si lasam sa traga cateva clocote apoi oprim focul, scoatem carnea din zeama si strecuram zeama pe care o punem in oala la fiert.
-Curatam ceapa, o tocam si o undim, adaugam peste ceapa toate radacinoasele tocate marunt si le undim pret de cateva minute, apoi le punem in zeama de la peste. Adaugam si cartofii curatati si taiati cubulete si fierbem totul la foc potrivit,cand sunt fierte legumele adaugam bors MAGGIC dupa gust, lasam sa traga cateva clocote si oprim focul.
-Intr-un vas punem ouale, usturoiul facut mujdei si smantana, le omogenizam si le turnam peste ciorba, cam la zece minute dupa ce oprim focul si amestecam usor. Presuram leustean tocat marunut. Pofta buna!
Retete de ciorbe si supe #5 Ciorba de vacuta
Ingrediente
1000 gr. piept de vita
2 morcovi
1 telina micuta
1ceapa
300 – 400 gr. de legume amestec mexican congelate
2 linguri de bulion
sare
2 oua (pentru dres ciorba)
leustean
bors
2 oua (pentru dres ciorba)
Mod de preparare
Se taie carnea in cubulete si se pune in apa la fiert, se ia spuma lasandu-se sa fiarba ceva timp fara legume si apoi se adauga pe rand morcovul taiat pentru ciorba, telina si ceapa. Se lasa sa fiarba putin si dupa se adauga si legumele amestec mexican. Dupa un timp se adauga si bulionul, se pune si sarea dupa gust. La final se adauga borsul fiert in prealabil separat intr-un vas, leusteanul taiat si se drege ciorba cu cele 2 oua batute bine.
Se serveste cu smantana si ardei iute, in functie de preferinta fiecaruia. Pofta buna!
Retete de ciorbe si supe #6 Ciorba de fasole
Ingrediente
-500 gr fasole uscata
-2 morcovi
-1 ceapa
-1 telina
-3 linguri pasta de tomate
-50 ml ulei
-1 ardei gras
-1 ceapa mai mica pentru calit
-leustean verde
-sare,cimbru
Mod de preparare
Alegem fasolea si o punem la inmuiat in apa rece de seara.
Spalam ciolanul si il taiem cubulete,sau feliute sau cum doreste fiecare.Se pune la fiert intr-o oala cu apa.
Ceapa,ardeiul,morcovul si telina se taie cubulete.Cand ciolanul aproape a fiert se adauga legumele si fasolea.
Se lasa la fiert pana cand toate legumele s-au inmuiat bine.Se adauga cimbru si sare dupa gust.
Se toaca ceapa marunt si se pune la calit impreuna cu uleiul.Cand a devenit sticloasa se adauga pasta de tomate.Se mesteca bine pana se incorporeaza toata pasta.
Se adauga in oala care fierbe si se mai lasa circa 5 minute.La sfarsitul prepararii se adauga leusteanul verde.
Pofta buna!
Retete de ciorbe si supe #7 Ciorba de pui
Ingrediente Ciorba de pui
-1 caserola de aripioare de pui, (circa 1 kg.)
-1 ceapa,
-3 morcovi,
-2 radacini de pastarnac,
-1/4 bucata telina,
-50 ml.ulei,
-1 plic bors MAGGI,
-sare dupa gust,
-600 gr.smantana,
-4 oua,
-1 kg.cartofi noi,
-o legatura de patrunjel verde.
Mod de preparare
-Se spala aripioarele, se pun la fiert, se trag doua, trei clocote si se arunca apa, se clatesc aripioarele si se pun la fiert cu apa si sare.
– Se curata ceapa, se toaca si se pune la undit, cand devine translucida se adauga toate radacinoasele tocate marunut si se undesc pret de cateva minute, dupa care se adauga in oala in care am pus aripioarele la foc. Adaugam si cartofii taiati cubulete si lasam sa fiarba la foc potrivit. Cand sunt fierte adaugam plicul de bors MAGGI dupa gust si preferinte, sare dupa gust si lasam sa traga cateva clocote, apoi oprim focul si presuram patrunjel tocat marunt.
-Punem ouale peste smantana, le omogenizam si la un interval de cam 10 minute de la oprirea focului adaugam smantana, amestecam usor. Pofta buna!
Retete de ciorbe si supe # 8. Ciorba de legume
Ingrediente
2cepe,
3 cartofi,
2 ardei,
1 telina,
1 pastarnac,
1 morcov,
3 rosii,
pastai,
bors,
paste,
sare,
leustean.
Mod de preparare
Se pun legumele la fiert in apa taiate marunt, se adauga borsul, pastele apoi sare dupa gust.
Se mai fierbe 5 minute; se ia de pe foc si se pune leusteanul verde tocat marunt.
Retete de ciorbe si supe #9. Supa crema de legume si ardei copt
Ingrediente
(pentru 2 portii)
2 cartofi mari,
un morcov,
un pastarnac,
o radacina de patrunjel,
cateva fire de patrunjel verde,
un catel de usturoi,
sare,
piper dupa gust,
un strop de ulei de masline
2 ardei kapia copti si curatati de samburi si pielita
Mod de preparare
Se curata cartofii, se spala si se taie in cubulete, morcovul, pastarnacul si radacina de patrunjel se curata de coaja, se spala si se taie rondele, usturoiul se curata si se feliaza, se acopera cu apa si se pune sa fiarba bine cu un praf de sare si un strop de ulei de masline.
Se scurg si se separa zarzavatul de supa. In cana unde avem zarzavatul fiert adaugam si fasiile de ardei copt, dam la blender pana se obtine un piure fin pe care il subtiem la consistenta unei supe creme cu supa oprita. Se adauga si un praf de piper daca se doreste. Se serveste cu crutoane.
Pofta buna!
Retete de ciorbe si supe #10. Supa crema de ciuperci
Ingrediente
400 gr ciuperci brune
un morcov
2 cepe
o buc telina
2 cartofi
1 l supa de legume (sau apa)
50 gr margarina (sau unt)
2 lg ulei de masline
crutoane de paine
sare
piper
usturoi
Mod de preparare
Ceapa tocata marunt se pune la calit in margarina (unt) apoi adaugam rondelele de morcov si telina taiata felii. Dupa 5 min adaugam ciupercile taiate lame si calim in continuare cam 10 min. Adaugam supa de legume si lasam sa fiarba la foc potrivit. Punem si cubuletele de cartofi, mai completam cu supa daca este nevoie si lasam la fiert pana ce toate legumele s-au inmuiat bine. Condimentam cu sare si piper dupa gust si dam deoparte sa se racoreasca putin. Se pune in blender si se formeaza crema. Daca este prea multa zeama mai oprim inainte de a trece-o prin blender.
Se serveste in boluri insotita de cipsuri din ciuperci un pic de ulei de masline fulgi de ardei iute si crutoane de paine cu usturoi.
Pofta buna!
Retete de ciorbe si supe #11. Ciorba a la Grec
Ingrediente
-2 bucati piept de pui (cam1,8 kg.),
-3 cepe mici,
-2 morcovi,
-1 radacina pastarnac,
-2 radacini patrunjel,
-o bucata telina,
-1 legatura leustean verde,
-2 linguri orez,
-1 lamaie,
-1 lingura Maggi secretul gustului intensavor cu gust de legume,
-1 lingura bors maggic,
-200 ml lapte dulce,
-500 gr.smantana,
-sare dupa gust,
-4 oua,
-2 capatane de usturoi.
Mod de preparare
-Se spala carnea si se pune la fiert cu o capatana de usturoi, se lasa sa traga cateva clocote, se arunca apa, se clateste carnea, se taie cubulete mici si se pune in alta oala cu apa rece.
-Legumele se curata si se pun la fiert cu apa si putina sare, cand sunt fierte se paseaza si se pun peste carnea taiata. Se trag cateva clocote si se adauga zeama de lamaie, maggi secretul gustului si o lingura de bors maggic pentru un gust si o savoare placuta, orezul si se lasa la fiert, cam asa cat sa traga cateva clocote, apoi oprim focul
-Se curata o capatana de usturoi, se toaca marunt si se face mujdei, peste usturoi se adauga laptele, smantana si ouale si se mixeaza bine. Turnam compozitia peste ciorba, amestecam usor si presuram leustean verde tocat marunt.
De preferat sa adaugam smantana abia dupa vreo 5 minute dupa ce oprim focul, asa nu riscam sa se taie smantana.
Retete de ciorbe si supe #12. Supa de rosii cu galuste
Ingrediente
– 500 gr rosii
– 2 cutii rosii decojite
– 1 ceapa
– 1 morcov
– 1 telina
– 1 ceasca de gris
– 3 oua
– 3 linguri ulei
– piper,sare
– leustean verde
Mod de preparare
Oparim rosiile cateva minute sa le putem curata pielitele. Le taiem cubulete.
Taiem morcovii, telina si ceapa cubulete.
Se pun morcovii, telina si ceapa la calit. Apoi adaugam rosiile si rosiile din cutie.
Punem circa 4 litri de apa si lasam sa fiarba bine zarzavatul.
Intre timp facem galustele. Se separa albusul de galbenus. Se bate albusul bine cu un praf de sare. Cand a devenit pufos se adauga galbenusul, apoi grisul in ploaie. Se condimenteaza cu piper.
Cand s-a fiert bine zarzavatul, dam oala de pe foc. Strecuram supa. Zarzavatul rezultat se paseaza printr-o strecuratoate sau se mixeaza la blender pana devine o pasta.
Se pune din oala pe foc si se adauga zarzavatul pasat.
Se fac cu lingura galusti care se pun in supa. Se lasa sa fiarba bine grisul.
La sfarsit se adauga leusteanul verde.
Pofta buna!
https://sfatulparintilor.ro/
|
În majoritatea cazurilor, atunci când femeile îşi propun să slăbească, încep să apară şi rezultatele. Totuşi, când luăm o astfel de decizie, trebuie să stabilim anumite obiective, dar şi să ţinem cont de anumite realităţi.
( ) Citeşte tot articolulAm arătat în numărul precedent că româna, la fel ca celelalte limbi romanice, a moștenit din latină aproximativ 2000 de cuvinte-bază. Dacă ținem seama de felul cum s-au transmis aceste cuvinte diverselor limbi romanice, constatăm că aproximativ 500, adică o pătrime, au...
( ) Citeşte tot articolulA fost reținut pentru „dezmembrarea teritorială intenţionată a R. Moldova”, însă o lună mai târziu a fost eliberat, iar cele peste 30 de volume din dosarul penal intentat pe numele său și-au pierdut urma. Chiar și așa, spun cei care l-au arestat și l-au anchetat...
( ) Citeşte tot articolulLiderul grupului parlamentar Pro-Moldova, Andrian Candu, a dezvăluit în studioul Jurnal TV că Igor Dodon a fost cel care în 2005 i-a făcut cunoștință cu Vladimir Plahotniuc.
( ) Citeşte tot articolulLiderul socialiștilor Igor Dodon, care deține o colecție de accesorii de sute de mii de lei, de curând a fost observat că poartă un nou ceas de mână, estimat la aproximativ 1 500 de euro.
( ) Citeşte tot articolulOdată cu intrarea lui Marte în Gemeni, până spre sfârşitul lunii aprilie vom avea ocazii multiple să exersăm acţiunile inteligente, să ne punem în mişcare isteţimea, perspicacitatea şi curiozitatea.
( ) Citeşte tot articolulSfantul Conon a trait pe vremea Sfintilor Apostoli. S-a nascut in Isauria. Cei de aici au primit credinta in Hristos de la Sfantul Apostol Pavel. Parintii sai, Nestor si Nadia, l-au casatorit fara voia sa. Inainte de a se casatori, i s-a aratat Sfantul Arhanghel Mihail, in chip de barbat...
( ) Citeşte tot articolulUnele produse nocive de oxidare parţială a hranei cu scop energetic sunt radicalii liberi, echivalenţii smogului în organism. Radicalii liberi generaţi în interiorul organismului dăunează la fel ca şi cei declanşaţi de mediul poluat membranei celulare.
( ) Citeşte tot articolulZece persoane au murit, iar altele au fost rănite în urma prăbuşirii unui elicopter militar în estul Turciei, anunţă Ministerul Apărării de la Ankara, conform cotidianului Hurriyet, citat de Mediafax.
( ) Citeşte tot articolulCeaiul verde este recomandat în curele de slăbire, însă pe lângă rolul sau dietetic, această licoare previne o serie de alte afecţiuni sau ameliorează dureri nebănuite. Îţi spunem câteva lucruri pe care experţii în medicină naturistă nu ţi le-au...
( ) Citeşte tot articolulPrimele doze de vaccin Pfizer ar urma să ajungă în Republica Moldova în a doua jumătate a lunii martie, prin programul Covax al ONU, a anunţat preşedinta Maia Sandu, după o discuţie cu directorul regional al acestei companii, Sinan Atlig, transmite Agerpres.ro.
( ) Citeşte tot articolulFiecare al doilea fumător care încearcă să renunțe la țigări se întoarce la vechiul obicei după o săptămână sau chiar mai puțin. Cel mai des fumătorii susțin că nu pot renunța la acest viciu din cauza lipsei de voință. Potrivit The Sun, 52 procente susțin că...
( ) Citeşte tot articolul