Portughezii l-au reales duminică preşedinte pe conservatorul moderat Marcelo Rebelo de Sousa, după un scrutin desfăşurat în plină pandemie şi marcat de creşterea sprijinului electoral pentru extrema dreaptă, informează AFP, citată de Agerpres.
Actualul preşedinte, un fost profesor de drept în vârstă de 72 de ani, devenit cunoscut în calitate de comentator politic de televiziune, a câştigat 60,7% din voturi, conform rezultatelor parţiale ce acoperă aproape toate circumscripţiile electorale.
În discursul său de după victorie, Sousa a promis că va face o prioritate din lupta împotriva pandemiei şi a mulţumit alegătorilor pentru 'încrederea reînnoită în condiţii mult mai dificile' decât în urmă cu cinci ani, când a câştigat primul mandat.
Cu 13% din voturi, fosta europarlamentară socialistă Ana Gomes s-a clasat pe locul al doilea, înaintea candidatului de extremă dreapta Andre Ventura, care a câştigat 11,9% din voturi. Cu acest rezultat, fondatorul partidului antisistem 'Chega' ('Ajunge') confirmă creşterea bazei electorale a dreptei populiste într-o ţară care a cunoscut o lungă dictatură fascistă, dar care până acum nu a manifestat un interes crescut pentru mişcări politice populiste, aşa cum s-a întâmplat în alte ţări.
Ventura, un avocat în vârstă de 38 de ani, a creat prima surpriză când a obţinut un mandat de parlamentar la alegerile legislative de la sfârşitul anului 2019, cu un scor de 1,3%, adică aproape 70.000 de voturi.
'Pentru prima dată, un partid în mod deschis antisistem a rupt terenul dreptei tradiţionale cu aproape jumătate de milioane de voturi', a salutat rezultatul obţinut Ventura, aliat al unor politicieni precum Marine Le Pen şi Matteo Salvini.
Cu toate acestea, el nu şi-a atins obiectivul de a o învinge pe socialista Ana Gomes, care şi-a făcut campanie fără sprijinul partidului său sau al liderului acesteia, premierului Antonio Costa, promiţând că va bloca ascensiunea lui Ventura.
"Dacă nu aş fi candidat, am fi avut şi mai mult de regretat progresul dreptei extreme" a declarat fosta diplomată şi activistă anticorupţie, în vârstă de 66 de ani.
Rata absenteismului a fost de 60,6%, un nivel istoric pentru alegerile prezidenţiale începând din 1974, când s-a instaurat democraţia în Portugalia.
|
Poliţia rusă a efectuat marţi şi miercuri raiduri împotriva mişcării disidentului încarcerat Aleksei Navalnîi, înaintea manifestaţiilor de protest anunţate în sprijinul opozantului.
( ) Citeşte tot articolulUn fost șef-adjunct al Procuraturii Anticorupție (PA) a fost recunoscut și audiat de PCCOCS în calitate de bănuit de comiterea coruperii pasive în proporții deosebit de mari, a anunțat Procuratura Generală, într-un comunicat de presă. ZdG a aflat că fostul...
( ) Citeşte tot articolulPe 22 aprilie, se sărbătoreşte „Ziua Pământului”, ziua în care s-a născut mişcarea pentru protejarea mediului înconjurător.
( ) Citeşte tot articolulAu trecut 13 ani de la apariția acestei cărți. După ce, recent, am recitit-o, am trecut printr-un duș rece, re-lecturarea volumului fiind o îndeletnicire traumatizantă. De ce? Fiindcă mizeriile împotriva cărora luptam în anii 1997-2000 nu au dispărut, dimpotrivă, unele...
( ) Citeşte tot articolulErnest Hemingway, așa cum știți, e unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului XX, nu doar din America, ci din întreaga lume. El însuși - un personaj literar prin modul în care a ales să își trăiască viața. Voluntar în primul război mondial,...
( ) Citeşte tot articolulImediat după invazia Armatei Roșii în Basarabia, din 28 iunie 1940, autorităţile comuniste au început politica de sovietizare și rusificare a provinciei. Prin intermediul terorii, ridicată la nivel de politică de stat, conducerea sovietică a început arestarea elitei...
( ) Citeşte tot articolul