Proiectul de lege cu privire la transferarea Serviciului de Informații și Securitate din subordinea președintelui în cea a Parlamentului, dar și alte inițiative lansate de PSRM în ultimele zile, precum oferirea unui statut special pentru limba rusă, fac parte dintr-un scenariu de subminare politică a Republicii Moldova ca stat. De această părere este expertul în drept Constituțional, Alexandru Tănase.
Solicitat de reporterul Deschide.MD să comenteze inițiativa socialiștilor care au solicitat re-subordonarea SIS, Alexandru Tănase a declarat că nu crede că ar fi vorba de o simplă bulibășeală politicianistă.
„Mesajele de incitare la separatism, lansate de președintele Dodon la sudul țării, imediat după ce a pierdut alegerile prezidențiale, tentativa de a tulbura liniștea interetnică prin revenirea la statutul limbii ruse - toate astea sunt parte a unui scenariu de subminare politică a Republicii Moldova ca stat. Aceste acțiuni antistatale, nu sunt nici pe de departe exhaustive. Kremlinul va încerca să vulnerabilizeze prin toate metodele Republica Moldova, nu doar prin incitare la ură interetnică și separatism. După mesajele trimise de Maria Zaharova de la Moscova, trebuie să fim gata că vom asista curând la anumite provocări și pe dimensiunea transnistreană”, menționează Alexandru Tănase.
Expertul atrage atenția că Igor Dodon, chiar dacă a pierdut alegerile, rămâne a fi succesorul unui sistem politic și al unei majorități parlamentare produse de acest sistem.
Alexandru Tănase menționează că re-subordonarea instituțiilor față de Parlament nu are absolut nicio rațiune instituțională. Mai mult ca atât, precizează expertul, mutarea instituțiilor statului „dintr-o valiză în alta, în funcție de conjunctura politică”, afectează grav însăși funcționalitatea acestor instituții, „care în loc să-și facă liniștiți datoria, sunt atrase în jocuri politice”.
Rugat să comenteze și declarațiile socialistului Vasile Bolea, unui dintre autorii inițiativei cu privire la re-subordonarea SIS, Alexandru Tănase a spus că declarațiile deputatului „doar argumente nu pot fi numite”.
„Constituția nu impune nici un fel de restricții pentru Președintele Republicii Moldova, în partea ce ține de deținerea multiplei Cetățenii. De asemenea, Constituția nu prevede nici o limitare a mandatului/competențelor constituționale ale Președintelui pe acest motiv. La 27 aprilie 2010, Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului a adoptat Hotărârea în cauza Tănase vs. Moldova, care a declarat contrară Convenției Europene eventualele restricții impuse pe motiv de multiplă cetățenie. La 11 decembrie 2014, Curtea Constituțională prin Hotărâre irevocabilă și-a adaptat propria jurisprudență, la Hotărârea CEDO menționată mai sus, eliminând orice interdicție ocupării unor funcții publice de către persoane cu multiplă cetățenie”, a amintit expertul.
|
An de an, cu ocazia Paştelui ortodox, credincioşii se bucură de ceea ce ei numesc minunea Sfintei Lumini. Acest eveniment miraculos se petrece an de an în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sâmbăta Mare,...
( ) Citeşte tot articolul„Nu a fost niciodată un război bun sau o pace rea” – afirma Benjamin Franklin, deşi pot fi, totuşi, războaie drepte şi nedrepte sau păci de lungă sau scurtă durată.
( ) Citeşte tot articolulPoliţia rusă a efectuat marţi şi miercuri raiduri împotriva mişcării disidentului încarcerat Aleksei Navalnîi, înaintea manifestaţiilor de protest anunţate în sprijinul opozantului.
( ) Citeşte tot articolulUn fost șef-adjunct al Procuraturii Anticorupție (PA) a fost recunoscut și audiat de PCCOCS în calitate de bănuit de comiterea coruperii pasive în proporții deosebit de mari, a anunțat Procuratura Generală, într-un comunicat de presă. ZdG a aflat că fostul...
( ) Citeşte tot articolulPe 22 aprilie, se sărbătoreşte „Ziua Pământului”, ziua în care s-a născut mişcarea pentru protejarea mediului înconjurător.
( ) Citeşte tot articolul