Astăzi 21 Iunie 2021, Luni - Ultima actualizare la ora 10:26
Abonamente

Actualitate 18 Decembrie 2015, ora 08:11    Din editia print

CAZ FĂRĂ PRECEDENT ÎN EDUCAȚIE! Un director nu are acces timp de 19 luni în liceul pe care îl conduce

Marime Font

După ce, în 2008, Rodica Guțu, directoarea Liceului „George Coșbuc” din Bălți, și-a pierdut soțul, peste ani buni s-a recăsătorit cu un bărbat din Chișinău. Obosind să facă des naveta între cele două orașe, femeia a decis să-și găsească un serviciu în Capitală și a candidat pentru funcția de director la Liceul „Dante Alighieri”.  

Deși experiența și competențele în domeniul managerial au ajutat-o să câștige concursul, de atunci a trecut un an și șase luni, dar ea încă nici nu a reușit să intre în liceul pe care îl conduce. Și chiar dacă în favoarea ei s-a pronunțat recent și Curtea Supremă de Justiție, profesorii îi interzic accesul în instituție. În opinia juriștilor, avem de a face cu un caz de samavolnicie și abuz de putere…

Concursul pentru suplinirea funcției de director al Liceului Teoretic „Dante Alighieri” a fost organizat de Ministerul Educației pe 15 mai 2014, după ce fosta directoare a instituției a atins vârsta de pensionare. Menționăm că, în prezent, după adoptarea noului Cod al Educației, asemenea concursuri țin de competența direcțiilor de învățământ municipale și raionale.


În afară de Rodica Guțu, în competiție s-au înscris doi reprezentanți ai liceului, și anume directorul adjunct Valeriu Gânga și profesoara Ala Leca. Conflictul a izbucnit imediat după ce concurenta venită de la Bălți a câștigat concursul. „Noi am vrut un om de-al nostru în fruntea instituției, dar comisia n-a ascultat vocea colectivului”, afirmă directorul adjunct al liceului, Ludmila Mazâlu, care în prezent îndeplinește ilegal și atribuțiile directorului. „Nu crezusem niciodată că așa ceva este posibil”, spune, la rândul său, Rodica Guțu.

Între America și jocurile la calculator…

Directorul adjunct Gânga a contestat rezultatele concursului la Ministerul Educației, invocând că rezultatele competiției au fost trucate, deoarece doi membri ai comisiei de concurs: Tatiana Tverdohleb, șefa Direcției generale educație, tineret și sport Chișinău (DGETS) și Margareta Sârbu, președinta Consiliului municipal sindical de ramură, ar fi prietene cu Rodica Guțu. La rândul lor, Guțu și Sârbu afirmă că s-au văzut pentru prima dată la concurs, iar legătura dintre Guțu și Tverdohleb constă în participarea lor la un training în SUA... De fapt, nici reprezentanții liceului nu sunt convinși de propriile afirmații. „Ele au călătorit în America, însă dna Tverdohleb spune că nu sunt prietene. Nu știu”, stă la îndoială directorul adjunct al liceului Ludmila Mazâlu.

Un alt argument cu care vehiculează Gânga este că Margareta Sârbu de la sindicate nu ar fi avut dreptul să fie membru al comisiei, deoarece profesorii liceului nu fac parte din această instituție. De fapt, participarea în comisie a unui reprezentant al sindicatelor este obligatorie, conform Regulamentului cu privire la organizarea concursului pentru ocuparea funcţiei de director în instituțiile de învățământ.
Rodicăi Guțu i s-a interzis accesul în liceu, chiar dacă ministerul a respins contestația lui Gânga. „Dna Mazâlu manifestă un comportament agresiv și instigă colectivul contra mea. De atunci și până în prezent ea refuză să-mi predea documentele de serviciu, cheile și ștampila”, spune Rodica Guțu.

„Parcă s-ar teme…”

Valeriu Gânga a atacat Ministerul Educației și în judecată, solicitând declararea nulă a concursului și anularea ordinului ministerului privind numirea în funcție a Rodicăi Guțu. Pe parcursul procesului, interimatul funcției de director a fost ocupat de un profesor din afara instituției, iar apoi - de Ludmila Mazâlu. Pe 20 februarie 2015, Judecătoria Buiucani a respins acțiunea lui Gânga, considerând-o drept neîntemeiată. Hotărârea a fost lăsată în vigoare atât de Curtea de Apel, cât și, pe 25 noiembrie 2015, de Curtea Supremă de Justiție.

Pe 3 decembrie, după ce expirase și termenul în care Ludmila Mazâlu putea îndeplini interimatul, reprezentanții ministerului și ai DGETS au mers la „Dante Alighieri” împreună cu Rodica Guțu. Și de data aceasta, Mazâlu i-a ignorat. „Am refuzat să predau ștampila, pentru că așa a decis colectivul”, își motivează ea acțiunile.

„Două ore am discutat și i-am explicat că trebuie să respecte decizia instanței, dar o ținea una și bună că nu va ceda. Parcă s-ar teme să nu vină cineva din afară și să descopere ceva”, consideră Tatiana Tverdohleb. „I-am întrebat cum pot fi contra unei doamne, căreia nu i-au permis să lucreze măcar o zi. N-au știut ce să-mi răspundă”, spune Valentin Crudu, șeful Direcției resurse umane a ministerului. „Inițial, ei spuneau că, în urma unei decizii irevocabile a instanței, se vor conforma, dar acum s-au răzgândit”, susține Veronica Solomețchi, jurist la DGETS.

Pleca la școală cu lacrimi în ochi

De cealaltă parte, elevii și profesorii de la „Alighieri” au cerut Ministerului Educației să formeze o comisie de conciliere în acest caz. Nu știm care este în realitate opinia liceenilor față de conflictul în cauză, însă noi am reușit să discutăm cu o elevă care, întâmplător, a venit la „Alighieri” de la Bălți, unde studiase la Liceul „Coșbuc”, condus anterior de Rodica Guțu. Această copilă, Dumitrița Ciobanu, și maică-sa Galina susțin că nici nu au bănuit ce le așteaptă aici.

„Când a văzut dosarul fiicei, un adjunct mi-a spus că e imposibil ca ea să aibă note atât de bune. M-a întrebat dacă suntem trimiși de dna Guțu. O presau zilnic pe fiică-mea și ea pleca la școală cu lacrimi în ochi. Am rezistat două săptămâni și am plecat la alt liceu”, afirmă Galina Ciobanu. Dumitrița adaugă: „Profesori, colegi, diriginta… Toți mă întrebau de ce am venit la „Alighieri” și de unde o cunosc pe dna Rodica. Colegii erau agresivi, profesorii ziceau că-mi vor dovedi că nu merit note bune. Am întârziat la o lecție cu cinci minute și profesoara m-a alungat din școală. Totdeauna îmi spuneau toți că dna Rodica nu va fi director și că degeaba m-a trimis să-i spionez”.
Întrebat despre asemenea cazuri, Valeriu Gânga ne-a răspuns scurt: „Niciun copil nu est presat, vă spunem sincer”.

Nouă luni de concediu…

Fiind director, dar neavând de lucru, Rodica Guțu s-a aflat nouă din cele 19 luni de când a câștigat concursul în concediu pe cont propriu, chiar dacă Codul Muncii prevede pentru aceasta doar 60 de zile. Ea spune că a scris aceste cereri la cerințele juristei de la minister Rodica Josan și ale Tatianei Tverdohleb până în iunie 2015. La rândul său, Rodica Josan susține că, de fapt, Codul Muncii este o lege permisivă, care permite părților să ia și alte decizii în cadrul raporturilor de muncă. „Dna Guțu nu poate să aibă pretenții față de noi, atâta timp cât a venit cu cererea de concediu, fără a fi impusă”, spune Josan. „Eu nu pot să-i dau asemenea sfaturi, ea a cerut concediu”, susține Tverdohleb.


Rodica Guțu

După decizia CSJ, Rodica Guțu a solicitat în instanță de la DGETS să-i fie achitat salariul pentru cele 19 luni.

Profesorii pot rămâne fără salarii

În prezent, corpul didactic de la Liceul „Dante Alighieri” se află în grevă japoneză. Ludmila Mazâlu dă asigurări că profesorii nu vor ceda, iar Valeriu Gânga consideră că a pierdut procesul, deoarece judecătorii s-au temut să creeze un precedent.

În schimb, juriștii cred că, în sfârșit, conflictul de la „Alighieri” va fi soluționat. „Ceea ce fac acum angajații liceului este samavolnicie. Ei nici nu i-au dat doamnei Guțu șansa să lucreze, chiar dacă ea a câștigat într-un concurs verificat cu lupa de către instanțele de judecată”, spune Rodica Josan. „Faptul că un colectiv se împotrivește nu este temei ca să nu executăm o hotărâre irevocabilă. Din 25 noiembrie, dreptul la semnătură și aplicarea ștampilei în liceu îl deține exclusiv Rodica Guțu. Prin urmare, dacă îi vor interzice accesul în instituție, profesorii vor fi lipsiți de salarizare”, susține Veronica Solomițchi.

Potrivit lui Roman Talmaci, președintele Uniunii Executorilor Judecătorești din Moldova, profesorii de la „Alighieri” au tot dreptul să protesteze, însă, dacă vor încălca decizia CSJ, acest drept poate fi sancționat. „Și-o pot face cu mâna lor, dacă nu vor permite directorului să semneze actele contabile. Într-o bună zi, vor rămâne fără salarii, le vor fi stopate achitările la serviciile comunale și alte plăți. În cele din urmă, vor suferi și elevii, iar Procuratura va căuta persoana vinovată pentru instigare și samavolnicie”, afirmă Talmaci.

Menționăm că Rodica Guțu a cerut Procuraturii să o tragă la răspundere penală pe Ludmila Mazâlu. Procurorii, însă, nu au găsit dovezi în acest sens… Doar recent Judecătoria Buiucani le-a restituit materialele pentru un control suplimentar, constatând că probele din dosar nu corespund cu unele concluzii ale procurorilor, care ar fi luat decizii pripite. În opinia juristului Pavel Lutenco, procurorii și poliția ar trebui să investigheze multilateral situația de la liceul „Dante Alighieri”. „Astfel, ei ar putea descoperi și alte infracțiuni, cum ar fi, de exemplu, colectarea nelegitimă de fonduri de la elevi și părinți. Poate că anume de aia și se tem cei care conduc astăzi ilegal această insituție de învățământ?”, se întrebă juristul.

Corina Fusu, ministrul Educației: „Ne place, nu ne place, justiția și-a spus cuvântul”

„Este într-adevăr un caz absolut ieșit din comun. Motivul este intoleranța noastră, a cetățenilor RM, față de alte persoane și opinii. Eu am discutat cu câțiva reprezentanți ai Liceului „Alighieri”, care mi-au spus că doresc să fie conduși de o persoană de-a lor, pe care să o cunoască, cu care să aibă o colaborare armonioasă. Bine, dar Rodica Guțu a câștigat concursul. În orice caz, noi am făcut primul pas și am fost la ei în vizită, în încercarea de a soluționa problema. Ar fi o soluție și crearea unei comisii de conciliere. Totuși, ne place, nu ne place, justiția și-a spus cuvântul și trebuie să îndeplinim deciziile instanțelor de judecată”. 


Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Iunie 2021, ora: 10:26

Voronin mesaj șocant: „Dodon e cel mai mare impediment pentru dezvoltarea RM, PSRM a fost finanțat din Rusia”

Voronin mesaj șocant: „Dodon e cel mai mare impediment pentru dezvoltarea RM, PSRM a fost finanțat din Rusia”

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, cere repetarea alegerilor din 24 februarie, deoarece PSRM a fost finanțată cu bani din Federația Rusă. Declarația a fost făcută la postul TV Moldova 1. «Alegerile trebuie repetate! Categoric! Să întoarcă la varianta zero și de petrecut...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Iunie 2021, ora: 09:12

RĂZBOIUL DE INDEPENDENȚĂ (1992) Tragedia de la Tighina

RĂZBOIUL DE INDEPENDENȚĂ (1992) Tragedia de la Tighina Din editia print

„...pe pământul Tighinei au rămas să zacă tineri ostaşi abia încorporaţi în armată” 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 21 Iunie 2021, ora: 07:59

Natalia Gavriliță (PAS), mesaj în limba rusă despre „poporul moldovenesc” / Programul Maiei?

Natalia Gavriliță (PAS), mesaj în limba rusă despre „poporul moldovenesc” / Programul Maiei?

Vice-președintele PAS, Natalia Gavriliță apare într-o adresare video în limba rusă unde folosește tezele moldovenismului stalinist - „poporul moldovenesc”.

( ) Citeşte tot articolul

Social 21 Iunie 2021, ora: 07:48

FOTO. Igor Dodon a ucis un zimbru la vânătoare. Socialiștii neagă, spun că poza e... fake

FOTO. Igor Dodon a ucis un zimbru la vânătoare. Socialiștii neagă, spun că poza e... fake

Fostul preşedinte Igor Dodon ar fi ucis un zimbru la una din vânătorile la care a participat. Anunţul a fost făcut vineri, 18 iunie, de către primarul de Bălţi, Renato Usatîi, care a publicat şi o fotografie care confirmă că fostul şef de stat a omorât animalul care...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 21 Iunie 2021, ora: 07:16

România cere din nou Ucrainei să recunoască oficial că nu există „limba moldovenească”

România cere din nou Ucrainei să recunoască oficial că nu există „limba moldovenească”

Situaţia de securitate la Marea Neagră şi aspiraţiile europene şi euroatlantice ale Ucrainei s-au numărat printre temele abordate de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, sâmbătă, într-o întâlnire din marja...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iunie 2021, ora: 06:45

Dan Dungaciu: „În ce cred cei care nu cred?” Sau de ce bătăliile politice vor deveni „culturale” – şi invers

Dan Dungaciu: „În ce cred cei care nu cred?” Sau de ce bătăliile politice vor deveni „culturale” – şi invers

„Proorocii au făcut cărţi. Au venit apoi părinţii noştri şi au împlinit cele scrise. Iar alţii, după dânşii, le-au învăţat pe de rost. Şi venind generaţia de acum, le-a copiat ţi le-a pus în rafturi, fără să le citească.“ (din Pateric)

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Iunie 2021, ora: 09:37

Rusia este succesoarea directă a imperiului tătaro-mongol - DOVEZI NOI găsite de istoricii ruși

Rusia este succesoarea directă a imperiului tătaro-mongol - DOVEZI NOI găsite de istoricii ruși

Comunitatea de pe rețelele de socializare din Moscova a fost pusă pe jar de o carte recent publicată a istoricului Ghenadie Tiundeșev, originar din Hakasia, o republică din sudul Siberiei centrale. 

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 20 Iunie 2021, ora: 09:21

NATO răspunde „plângerii” ambasadorului rus Kuzmin. Protejarea spațiului aliat nu se face după cum spune Rusia

NATO răspunde „plângerii” ambasadorului rus Kuzmin. Protejarea spațiului aliat nu se face după cum spune Rusia

În cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o online, în urmă cu câteva zile, ambasadorul rus Valery Kuzmin s-a arătat deranjat de interceptările aeronavelor ruse de către avioanele NATO care participă la misiuni de misiuni de Poliție Aeriană Întărită sub comandă NATO....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2021, ora: 09:04

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a inaugurat un birou parlamentar în orașul Cahul

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a inaugurat un birou parlamentar în orașul Cahul

Alianța pentru Unirea Românilor a deschis astăzi cel de-al doilea birou parlamentar al formațiunii, ce va avea rolul de a oferi consultanță tuturor cetățenilor care au nevoie de ajutor în relația cu statul român. Noul punct administrativ are sediul în orașul Cahul...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 20 Iunie 2021, ora: 09:01

Claudiu Târziu, copreședinte AUR, la Odesa: Nu există „limba moldovenească”, ci limba română!

Claudiu Târziu, copreședinte AUR, la Odesa: Nu există „limba moldovenească”, ci limba română!

 Liderul AUR senator în Parlamentul României Claudiu Târziu a avut o vizită oficială la Odesa și a reiterat faptul că ”nu există limba moldovenească, ci limba română, iar statul ucrainean trebuie să recunoască această realitate.”

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2021, ora: 09:01

Vlad Bilețchi (AUR): Oamenii care ajung la putere uită datorită cui au ajuns acolo. Drumul în IAD este pavat cu intenții bune

Vlad Bilețchi (AUR): Oamenii care ajung la putere uită datorită cui au ajuns acolo. Drumul în IAD este pavat cu intenții bune

Vlad Bilețchi trage un semnal de alarmă că partidul AUR, prin Caravana AUR, nu merge prin toată Republica Moldova să cerșească voturi, ci merge să informeze cetățenii cu privire la ce este adevărat sau fals din politică. Votul dat pentru partidul AUR nu este pentru noi, este pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 19 Iunie 2021, ora: 07:57

VIDEO / Cine va împușca pentru Rusia la Chișinău

VIDEO / Cine va împușca pentru Rusia la Chișinău

 Rusia e mereu cu ochii pe politica din Republica Moldova, joacă abil, susținând politicieni pe care îi adoptă și îi crește ca să împuște la momentul potrivit ca pușca lui Cehov. Kremlinul a crescut mulți politicieni, urmărește și se ocupă de recrutarea...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)