Astăzi 18 Septembrie 2020, Vineri - Ultima actualizare la ora 17:38
Abonamente

Moldova 12 August 2020, ora 15:04

opinieDodon aduce Moldova alături de dictaturile din Est

Marime Font

 

Luni, 10 august, m-a șocat o știre difuzată la postul național de radio. Nu, nu era vorba de o nouă cifră record a bolnavilor de Covid în Republica Moldova și nici despre efectele devastatoare ale secetei. Subiectul era cumva mai banal: Igor Dodon, spunea crainicul de la ediția în limba rusă a jurnalului de actualități, l-a felicitat pe omologul său belarus, Alexandr Lukașenka, în numele poporului moldovenesc, cu victoria în alegerile prezidențiale de duminică, 9 august.

Sunt convins că, asemeni mie, mulți cetățeni ai Republicii Moldova s-au simțit jigniți de o această știre. Cuvintele adesea ustură, dor mai tare decât o palmă sau o lovitură în plex. „Dodon să nu vorbească în numele meu!”, „Eu nu fac parte din poporul moldovenesc care l-a felicitat pe ultimul dictator din Europa!”, „Dodon să și-l ia la braț pe Lukașenka, să nu pomenească nimic de țară!”– sunt reacții pe care le-am surprins în aceeași zi pe rețelele de socializare.

Loading...


Dodon ne-a obișnuit cu gesturi și declarații nesimțite, scandaloase pentru un șef de stat, garant al Constituției, unul care ar trebui să fie nu doar un moderator între diferite curente și orientări politice din țară, ci să furnizeze și un model de comportament: vacanțele sale scumpe, pelerinajele deșucheate pe la mănăstiri, chefurile de la Condrița în compania unor personaje dubioase din Rusia, cochetarea cu regimul separatist din Transnistria, pe care îl legitimează, atacurile la adresa integrității teritoriale a României și a Ucrainei etc. – toate acestea pătează iremediabil biografia unui politician.

Ei bine, felicitările adresate lui Lukașenka – un dictator care tocmai și-a însângerat țara după alegeri – dezvăluie o fațetă sinistră a prezidentului de la Chișinău, pe care înainte doar i-o puteai bănui.

La Minsk trebuia să se întâmple un lucru obișnuit – o competiție electorală, în care alegătorii să decidă între un candidat și altul, între un set de valori și alt set de valori, reprezentate de aceștia. Dar, iată că bat’ka/„taica” Lukașenka refuză să respecte condițiile unui scrutin legal, se agață cu disperare de putere și declanșează represalii sălbatice împotriva protestatarilor pașnici.

Aflat de 26 de ani de zile la putere, Lukașenka a pretins că este foarte iubit de poporul său, că este un aprig luptător anticorupție, că manevrează abil între Est și Vest în interesul belarușilor, ba susținând proiectul de uniune Rusia-Belarus, ba acuzând presiuni din partea Moscovei care încalcă suveranitatea țării sale. Și în actuala campanie electorală Lukașenka a jucat cartea pericolului din Răsărit – cum a fost și secvența foarte suspectă cu arestarea mercenarilor ruși Wagner.

Până la urmă, s-a văzut că teama lui în cadrul acestor alegeri a fost nu de Rusia și nu de Occident, ci față de propriul popor, pentru că imediat ce oamenii au ieșit în stradă să ceară alegeri libere și publicarea rezultatelor corecte ale scrutinului, armata și poliția au fost scoase din voliere și aruncate asupra lor, cu bastoane și scuturi, cu gaze lacrimogene, cu grenade paralizante. E cu atât mai terifiantă această represiune cu cât se știe că belarușii au imaginea de oameni blânzi, mai puțin agresivi decât rușii, și mai puțin pasionali decât ucraineni.

Se vorbește despre 5-6 mii de demonstranți reținuți în zilele de 9-10 august, sunt și victime. Și completând portretul celui pe care Dodon s-a grăbit să-l felicite pentru o victorie măsluită, să amintim că înaintea alegerilor au fost arestați liderii din opoziție, potențiali contracandidați în alegeri, punându-li-se în cârcă acuzații absurde, însă Lukașenka a avut imprudența să le lase în libertate soțiile. Bat’ka a glumit pe seama acestora, le-a ironizat în stil macho, numindu-le „bednîie jenșcinî”. Și aceste „biete femei” au mobilizat societatea pentru democrație și alegeri libere.

În secțiile unde au fost anunțate rezultatele, înainte să intervină CEC-ul și zbirii locali, care le-au cerut membrilor comisiilor de numărare a voturilor să falsifice procesele verbale, candidata opoziției, Svetlana Țihanovskaia a obținut rezultate de 8-9 ori mai mari decât Lukașenka.

Dar a fost furată. Și nu doar furată de o posibilă victorie, ci și intimidată, amenințată KGB-ul de la Minsk, forțată – susțin colegii ei din Opoziție – să înregistreze un material video defetist, în care cheamă lumea să renunțe la proteste, să evite ciocnirile violete și să nu uite că trebuie să-și protejeze copiii. Țihanovskaia a fost obligată să părăsească țara.

Dodon nu a fost impresionat de aceste abuzuri, ci, nerăbdător să-și manifeste „loialitatea de club”, a așezat Moldova alături de China, Rusia, Uzbekistan, Azerbaidjan, Kazahstan, Tadjikistan, Turcia, Kîrgîstan, Armenia – mari „democrații” ale lumii! –, care la fel l-au gratulat după alegeri pe dictatorul de la Minsk. Dodon nu a stat să vadă ce spune lumea civilizată, nu a luat în calcul măcar un dram de prudență diplomatică. Acum Uniunea Europeană pregătește sancțiuni împotriva lui Lukașenka pentru falsificarea alegerilor și pentru reprimarea violentă a protestelor Opoziției.

Vorbim, așadar, despre o dublă ofensă pe care Dodon a adus-o prin gestul său moldovenilor – cel puțin unei jumătăți din electorat, care dorește integrare europeană, democrație, stat de drept, adică exact ce lipsește în țara lui Lukașenka (și nu prea le găsim în Moldova). Și o insultă adusă zecilor de mii de manifestanți din Belarus care vor libertate și refuză dictatura ereditară pe care le-o pregătește Bat’ka.

Această crasă lipsă de sensibilitate față de drama umană – în Belarus se varsă sânge, sunt familii îndurerate, vom avea probabil valuri de refugiați – șochează la fel de mult ca macularea Republicii Moldova prin asociere cu regimurile dictatoriale, nedemocratice. Cum să nu-ți amintești de un episod similar, cu reținerea și expulzarea profesorilor turci de la liceele „Orizont”, serviți ambițiilor vindicative ale lui Erdogan, în schimbul reparației de la sediul președinției, după cum a scris presa, pentru a satisface poftele de mărire și lux ale lui Dodon?

Felicitările adresate unui dictator ocupat cu represiunea internă ne arată o dată în plus că în Moldova s-a instalat, cu sprijinul politic și mediatic al Rusiei și prin contribuția ei financiară – contribuție neverificată de justiția moldoveană –, un personaj care înclină spre autoritarism, căruia nu-i pasă de drepturile omului. Belarus reprezintă oglinda a ceea ce se poate întâmpla în Moldova după alegerile prezidențiale din toamnă, dacă Dodon va fi tentat să urmeze modelul Putin-Lukașenka.

Este o lecție pentru societatea și pentru opoziția moldoveană. Reprezentanții săi degeaba vor trage salve unii în alții, acuzându-se de lipsă de fairplay, enumerându-și meritele, contabilizându-și greșelile. Va conta solidaritatea, singura care îl poate împiedica pe Dodon să obțină un nou mandat, să schimbe Constituția și să aplice metode brutale de reducere la tăcere a opozanților politici.

Vitalie Ciobanu / https://moldova.europalibera.org 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 17:38

Alegeri 2020 / Andrian Candu a fost „eliminat” din cursa electorală

Alegeri 2020 / Andrian Candu a fost „eliminat” din cursa electorală

Andrian Candu nu a fost înregistrat în calitate de candidat la alegerile prezidențiale din partea partidului Pro Moldova. Împotriva înregistrării acestuia au votat 5 membri ai CEC. Alții 2 s-au abținut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 14:08

Uniunea Europeană și-a asigurat 300 de milioane de doze din vaccinul Sanofi-GSK

Uniunea Europeană și-a asigurat 300 de milioane de doze din vaccinul Sanofi-GSK

Uniunea Europeană a convenit achiziționarea unui potențial vaccin anti-covid cu Sanofi și GSK în al doilea astfel de acord pentru asigurarea de astfel de doze, în condițiile în care se apropie termenul limită pentru înscrierea în programul de achiziționare de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 09:15

Socialistul Corneliu Furculiță recunoaște că în „marea” Uniune Sovietică veceurile din curtea școlii erau într-o stare catastrofală

Socialistul Corneliu Furculiță recunoaște că în „marea” Uniune Sovietică veceurile din curtea școlii erau într-o stare catastrofală Foto: simbol

Corneliu Furculiță lasă să se înțeleagă că WC-urile din timpul URSS erau într-o stare deplorabilă. Deputatul PSRM a învătat la școala din satul Sadova, actualul raion Călărași pe care a terminat-o în anul 1986. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 09:04

Moldova (n-)are viitor?! / În doar patru ani populația a SCĂZUT cu 170 de mii de oameni. Doar anul trecut au plecat 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion

Moldova (n-)are viitor?! / În doar patru ani populația a SCĂZUT cu 170 de mii de oameni. Doar anul trecut au plecat 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion

Tinerii continuă să plece în număr mare din Moldova, iar motivele principale ale acestei decizii sunt șomajul, salariile mici și incertitudinea.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 08:37

alegeri 2020 Alexandru Tănase comentează circulara expediată de CEC: „Nu are NICIO VALOARE juridică. E o pierdere de timp”

Alexandru Tănase comentează circulara expediată de CEC: „Nu are NICIO VALOARE juridică. E o pierdere de timp”

Circulara Comisiei Electorale Centrale (CEC), care interzice partidelor să finanțeze campaniile candidaților înaintați, nu are valoare juridică. Asta a declarat Alexandru Tănase, ex-președintele Curții Constituționale în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 07:28

Suspiciune de fraudă la vaccinul rusesc / Forbes: Au fabricat rușii date despre producerea vaccinului lor Covid-19?

Suspiciune de fraudă la vaccinul rusesc / Forbes: Au fabricat rușii date despre producerea vaccinului lor Covid-19?

Săptămâna trecută, o echipă de oameni de știință ruși a publicat rezultatele primelor două faze a procesului de fabricare a unui nou vaccin anti-Covid-19 dezvoltat în Rusia care ridică mai multe semne de întrebare și care a atras atenția mai multor oameni de...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 18 Septembrie 2020, ora: 04:25

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

Asocierea dintre fructe şi carne este una ingeniosă. Încearcă această reţetă, cu siguranţă o vei repeta.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Septembrie 2020, ora: 01:58

Horoscop 18 septembrie 2020. Oboseala se resimte la final de săptămână

Horoscop 18 septembrie 2020. Oboseala se resimte la final de săptămână

Horoscop 18 septembrie 2020. După o săptămână plină cu activități de tot felul, în sfârșit a venit timpul pentru o binemeritată odihnă. Oboseala se resimte din plin, iar nevoia de pauză este tot mai acută. Dintre toate zodiile, cei mai fresh sunt nativii în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 01:47

„Vrei să bei cu 5 lei?” Un bărbat din Bălți vinde printre gard alcool contrafăcut / VIDEO

„Vrei să bei cu 5 lei?” Un bărbat din Bălți vinde printre gard alcool contrafăcut / VIDEO

De-i cald, de plouă, de bate vântul, alcoolul ieftin și fără acte de proveninență se vinde ca pâinea caldă într-o curte din orașul Bălți. Un bărbat și-a făcut un punct de comercializare a alcoolului contrafăcut chiar după gard. 100 de grame de vodcă sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 18 Septembrie 2020, ora: 00:50

Prognoza METEO. Schimbări radicale: temperaturile scad brusc

Prognoza METEO. Schimbări radicale: temperaturile scad brusc

Pentru astăzi meteorologii prevăd maxime de +26..+29 de grade Celsius în nord, +27..+30 de grade în centru și +28..+31 de grade în sud.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 17 Septembrie 2020, ora: 12:49

VIDEO: Cum sunt făcute conservele de TON - Mai mănânci după ce vezi asta?

VIDEO: Cum sunt făcute conservele de TON - Mai mănânci după ce vezi asta?

 Te-ai întrebat vreodată cum sunt fabricate conservele de ton? Acum poți vedea imagini rare dintr-o fabrică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2020, ora: 12:45

Tariful la gaz ar urma să scadă cu exact o lună înainte de turul 1 al alegerilor

Tariful la gaz ar urma să scadă cu exact o lună înainte de turul 1 al alegerilor Foto: simbol

Consumatorii vor plăti mai puțin pentru gazele naturale începând cu luna viitoare. Întreprinderea Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să reducă tarifele la combustibilul albastru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2020, ora: 12:40

„Zâmbește, e gratis” i-a câștigat pe Stamate și Nagacevschi, în toate instanțele naționale. Dumitru Țîra: „Le mulțumesc pentru această experiență”

„Zâmbește, e gratis” i-a câștigat pe Stamate și Nagacevschi, în toate instanțele naționale. Dumitru Țîra: „Le mulțumesc pentru această experiență”

Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție (CSJ), examinând recursul Ministerului Justiției la cererea de chemare în judecată depusă de Dumitru Țîra cu privire la contestarea unui act administrativ al instituției, l-a declarat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2020, ora: 12:36

FOTO. O toaletă dintr-o şcoală din R. Moldova, inaugurată cu tăierea panglicii roşii. Oficialii au fost întâlniţi cu pâine şi sare

FOTO. O toaletă dintr-o şcoală din R. Moldova, inaugurată cu tăierea panglicii roşii. Oficialii au fost întâlniţi cu pâine şi sare

Deschiderea unui grup sanitar în Gimnaziul din satul Hiliuţi, raionul Râşcani, a devenit prilej pentru câţiva oficiali de a tăia panglica roşie cu această ocazie. La inaugurarea WC-ului au participat primarul satului, Alexandru Sandu, deputatul socialist Vladimir...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)