Vom avea o descreștere economică mai mare de 14% în 2021, susține într-o postare pe pagina sa Mariana Durleșteanu, candidatul la funcția de premier din partea Partidului Socialiștilor, Partidului Șor și platformei Pentru Moldova.
Ea precizează într-o postare pe Facebook că nu reprezintă nicio formațiune politică și nu a solicitat așa ceva.
Deficitul bugetar poate ajunge la 28 de miliarde de lei
"Am acceptat propunerea în contextul situației fără precedent: criza politică, pandemică şi economică.
Atenționez ca bugetul statului este sustenabil până în iunie 2021 şi deficitul bugetar nu va fi de 14 mlrd de lei, ci dublu - respectiv țara poate intra in colaps financiar", afirmă fosta ministră a Finanțelor, în prezent, consiliera unui șef de la Kazmunaygaz International NV (anterior Grupul Rompetrol NV).
Totodată ea susţine că politicienii ar trebui să vină cu o "hartă de parcurs privind alegerile parlamentare anticipate", cu un proces clar cum vor fi declanșate, când vor fi şi cum va gestionată ţara în aceasta perioadă, şi constată că Guvernul Chicu şi majoritatea parlamentară nu au prevăzut bani pentru vaccinare.
"Vreau să văd clar ce cheltuieli se vor tăia sau de unde se vor găsi acele surse financiare ca să se asigure desfășurarea anticipatelor.
Ce facem cu programul de vaccinare care nu este bugetat, cum se vor aloca cheltuieli pentru teste COVID-19 si pentru asigurarea cheltuielilor păturilor vulnerabile intru a supraviețui în aceasta perioada. Cum susținem mediul de afaceri?", se întreabă Durleşteanu.
De notat că Guvernul Chicu a prognozat pentru 2021 o creștere reală a PIB cu circa 4,7%, iar în termeni nominali volumul PIB va constitui 221,4 miliarde lei.
Totodată deficitul bugetar este estimat la circa 13,4 miliarde lei. În schimb Banca Mondială estimează că economia Republicii Moldova ar urma să înregistreze în acest an un avans de 3,8%, după o contracţie de 7,2% în 2020, pentru ca în 2022 creşterea economică să scadă la 3,7%.
În schimb Banca Mondială estimează că economia Republicii Moldova ar urma să înregistreze în acest an un avans de 3,8%, după o contracţie de 7,2% în 2020, pentru ca în 2022 creşterea economică să scadă la 3,7%.
|
An de an, cu ocazia Paştelui ortodox, credincioşii se bucură de ceea ce ei numesc minunea Sfintei Lumini. Acest eveniment miraculos se petrece an de an în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sâmbăta Mare,...
( ) Citeşte tot articolulEscaladarea tensiunilor ruso-ucrainene, ca urmare a desfășurării a două armate ruse în Crimeea ocupată și la frontierele estice ale Ucrainei, au provocat neliniște în tot bazinul Marii Negre, în Europa și Statele Unite ale Americi, doar R. Moldova a rămas...
( ) Citeşte tot articolulEste foarte trist tot ce s-a întâmplat astăzi în Parlament în jurul Curții Constituționale. Atât recunoașterea „caracterului captiv al CCM”, cât și decizia de revocare a dnei Domnica Manole, sunt acte descalificante pentru niște...
( ) Citeşte tot articolulMihai Eminescu are pentru mulţi o imagine asemeni luceafărului din poezia cu acelaşi nume-rece, distant faţă de ceea ce se petrecea în veacul său, căutând iubirea eternă etc. Totuşi contemporanii îl cunosc puţin altfel. Mare parte din talentul său scriitoricesc s-a...
( ) Citeşte tot articolul„Nu a fost niciodată un război bun sau o pace rea” – afirma Benjamin Franklin, deşi pot fi, totuşi, războaie drepte şi nedrepte sau păci de lungă sau scurtă durată.
( ) Citeşte tot articolulCreștinii ortodocși îl prăznuiesc pe 23 aprilie pe Sfântul Gheorghe. Este o sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendar, iar sute de mii de români își serbează azi onomastica.
( ) Citeşte tot articolul