După cum scriam în prima parte a acestui articol, în noaptea de 4 spre 5 iunie 1944, peste 450 de bombardiere grele sovietice, inclusiv de fabricație americană, achiziționate în temeiul Legii americane de împrumut și închiriere Lend-lease, au bombardat Chișinăul. Aceste aeronave constituiau forța de șoc a celor 12 divizii sovietice din aviația strategică a URSS, care au fost îndreptate către centrul administrativ al Basarabiei. Astfel, principala urbe dintre Prut și Nistru a suferit cea mai grea lovitură din istorie, după cum arată documentele inedite din arhiva Ministerului Apărării al Rusiei, cu care subsemnatul a făcut cunoștință și care acum văd lumina tiparului în premieră.
Documentele de arhivă demonstrează că, de fapt, Kremlinul a hotărât să bombardeze orașele Chișinău și Iași prin aceeași lovitură. Comandantul Aviației de cursă lungă sovietică era mareșalul Golovanov, unul dintre favoriții lui Stalin. Timp de numai un an, acesta fusese primit de zeci de ori în birourile lui „tătuca”. Se spunea că, de fiecare dată, Stalin mai întâi lua chipiul și mantaua oaspetelui, le aranja în garderobă și doar apoi începea convorbirea cu aviatorul.
În ajunul bombardării Chișinăului, Golovanov a sosit la locul dislocării unităților militare. Numai această vizită dădea o semnificație aparte operațiunii care avea să urmeze. Instrucțiunile de luptă la care mareșalul a supus trupele din subordinea sa au durat până la patru ore, fără pauze. Înțelegem, prin urmare, că loviturile distrugătoare aplicate vechilor orașe ale României ar fi trebuit să-i aducă liniște lui Stalin.
Folosind însemnările acestora, am efectuat câteva operații matematice simple și am stabilit că, în noaptea de 4 spre 5 iunie 1944, 452 de avioane sovietice au aruncat în raza orașului Chișinău peste 460 de tone de bombe. Aceleași cifre arată că atunci au explodat circa 4000 de bombe de diferit calibru.
Aceleași rapoarte informează că aeronavele Diviziei 1 au operat atunci între orele 1:34 și 2:07, de la înălțimea de trei mii de metri. În acea noapte însă peste oraș au început să se așeze norii, care împiedicau parașutele să lumineze și, respectiv, țintele nu puteau fi nimerite cu precizie. În documentele citate se menționează că echipajele avioanelor conduse de Cibisov, Krapivin și Țariov n-au mai coborât sub nori, lansând bombele la întâmplare, de sus. Prin urmare, proiectilele au lovit haotic, inclusiv în cartiere de locuit și instituții publice.
Un raport al poliției române, făcut a doua zi, spune că, în urma bombardamentelor, au murit circa 150 de civili, alte câteva zeci de oameni au fost răniți, iar daunele materiale au fost mult mai numeroase. Ulterior s-a constatat că numai cele 39 de avioane ale Diviziei 1 au lansat în acea noapte peste orașul Chișinău 313 bombe, cu greutatea totală de 40 de tone. Printre acestea se numărau 13 bombe F-500 (cifra vine de la greutatea proiectilului, care cântărea 500 kg), cu lungimea de doi metri, care aveau o forță uluitoare. De exemplu, la locul exploziei unei astfel de bombe, se forma un crater de trei-patru metri adâncime, cu un diametru de circa nouă metri. O bombă F-500 distrugea orice construcție în raza de 40 de metri și ucidea orice suflet la distanța de 150 de metri de la locul exploziei.
Cu trei zile până a-și lua zborul spre Chișinău, Divizia 3 a fost vizitată de trimișii lui Golovanov, în frunte cu generalul de aviație Hmelevski, care a verificat starea de pregătire a unității pentru următoarele incursiuni peste frontul românesc. La 5 iunie, divizia a primit un ordin scurt din partea comandantului: „Distrugeți gara și orașul Chișinău!”.
Din această divizie, 54 de avioane au participat la bombardarea Chișinăului, între orele 1:30 și 3:00, cu o mică întrerupere. Conform rapoartelor, echipajele au aruncat peste oraș 63,5 tone de bombe. Exploziile au provocat 20 de incendii, cinci dintre care au condus la alte explozii de proporții, caracteristice depozitelor de carburanți. La sfârșitul atacului, se precizează și în acest caz, tot orașul era în flăcări.
În aceeași seară, un avion al Diviziei 3 a zburat spre Iași, într-o misiune de recunoaștere pentru bombardamentul ce urma să aibă loc în noaptea următoare. Înainte de asta, pentru a zbura mai liniștit, pilotul și-a descărcat la întâmplare efectivul de bombe peste oraș, notau autorii raportului.
Amintim că, după război, sovieticii au acuzat armatele română și germană pentru distrugerea Chișinăului.
(Va urma)
|
Noi imagini video care susțin că prezintă practici de tortură a deținuților ruși, dintre care unul ar fi murit la scurt timp după filmare, au fost publicate, scrie The Moscow Times, citând Novaya Gazeta. Imaginile provin de la o închisoare unde mai fuseseră...
( ) Citeşte tot articolulDoar 9 dintre 100 de fumători sunt utilizatori de produse de nicotină mai puțin nocive. Datele se conțin în raportul “Starea globală a reducerii daunelor provocate de tutun” și au fost publicate de către Agenția de Sănătate Publică din Marea Britanie....
( ) Citeşte tot articolulDragobetele, sărbătoarea dragostei la români, îşi are rădăcinile în tradiţiile dace şi în credinţa într-un fel de zeu al iubirii, a cărui cinstire, pe 24 februarie, marca simbolic şi începutul primăverii.
( ) Citeşte tot articolulCopilul de doi ani, care a murit în incendiul produs marți la Gribova, raionul Drochia, și băiatul de 11 ani, care a ajuns la spital, erau verișori.
( ) Citeşte tot articolulBibliotecile au ceva magnetic, sunt temple ale cunoașterii unde poți pierde noțiunea timpului, medita sau pur și simplu te poți relaxa într-un mediu liniștit. Mai mult, unele dintre aceste clădiri sunt adevărare bijuterii arhitecturale și merită un loc pe lista de obiective de...
( ) Citeşte tot articolulPentru a da un gust mai bun orez-ului incercati sa-l fierbeti in supa in loc de clasica apa cu sare, va avea un gust deosebit. Puteti gati linistiti aceasta reteta atat pentru un pranz sanatos cat si pentru o cina usoara.
( ) Citeşte tot articolulDe-a lungul timpului, alimentele procesate au căpătat o reputație proastă, fiind considerate sabotori ai dietei, responsabile de apariția de obezității, a hipertensiunii sau a diabetului zaharat de tip 2. Dar, alimentele procesate nu sunt reprezentate doar de pizza congelată, de chipsuri...
( ) Citeşte tot articolulPăstrează zaţul de cafea. Din ibric, expresor sau filtru, zaţul are întrebuinţări care mai de care mai interesante şi neaşteptate.
( ) Citeşte tot articolulOul este considerat produsul vedetă din fiecare bucătărie, mai ales datorită proprietățiilor sale, dar și pentru faptul că se poate găti în diverse modalități. Este o sursă excelentă de proteine, vitamine și minerale esențiale, astfel că este un aliment miraculos, ce...
( ) Citeşte tot articolul