Actualitate

Scandalul în jurul vilei familiei Nemerenco în presa din România – „Ministru din R. Moldova, acuzat că şi-a făcut pensiune cu bani europeni în România şi o foloseşte în scop personal”

Auditorii Curţii Europene de Conturi au descoperit în România că au fost construite pensiuni de sute de mii de euro cu fonduri europene, care sunt folosite, însă, drept case de vacanţă. Una dintre acestea aparţine ministrului Sănătăţii din Republica Moldova, Ala Nemerenco, iar imobilul este înscris pe numele fiului demnitarului.

România a făcut inclusă într-o investigație, care a vizat peste 800 de unități de cazare din 11 țări, iar una dintre acestea aparţine familiei unui ministru din Republica Moldova. Concluziile auditorilor arată că o parte din banii europeni au fost cheltuiţi în interes propriu, în loc să fie folosiți pentru dezvoltare rurală, notează Ştirileprotv.

Curtea de Conturi Europeană a găsit 24 de structuri de cazare – hoteluri și pensiuni – în șase țări, printre care și România, care apăreau pe internet că fiind destinate turiștilor, dar în realitate nu puteau fi rezervate.

„Proprietarii respectivelor pensiuni s-au folosit de fondurile europene pentru a-și construi case de vacanțe, în scop personal”, a afirmat Traian Bădulescu, reprezentant ANAT, conform sursei citate.

Auditorii europeni susţin că au descoperit, după o analiză atentă, că unele structuri de cazare nu erau niciodată disponibile pentru cazarea turiștilor.

În raportul Curții Europene de Conturi apare și cazul unei pensiuni care a funcționat doar cinci ani, fix cât era cerința din contractul de finanțare. Nici mai mult, nici mai puțin. Pensiunea este o investiție de 235.000 de euro, din care 177.000 de euro sunt bani europeni. Asta înseamnă că, în fiecare lună, unitatea de cazare, cel puțin în acte, a fost alimentată cu aproape 3.000 de euro – bani ai Uniunii Europene.

În România au fost analizate aproape 120 de unități de cazare, dintre care aproximativ 70 mai erau active după perioada contractuală de cinci ani. Este una dintre cele mai reduse proporții de pensiuni și hoteluri care încă funcționează dintre țările analizate.

Începând cu 2021, țara noastră a decis să limiteze finanțarea structurilor de acest fel. În martie, anul acesta, Parchetul European avea pe masă 44 de dosare de posibile infracțiuni cu fonduri europene în România, cu un prejudiciu de 1,4 miliarde de euro.

Ala Nemerenco (foto), ministrul Sănătăţii al Republicii Moldova, deţine o pensiune agroturistică în România, construită după ce a aplicat la un program de finanţare.

Trei dintre firmele familiei Nemerenco sunt înregistrate în România. Este vorba despre Kadiz LAND SRL, LANDSTAR CAPITAL SRL si Îi Nemerenco. Familia demnitarului din Republica Moldova deţine şi o firmă offshore înregistrată în Malta.

De cealaltă parte, Ala Nemerenco a explicat că pensiunea este afacerea fiului său pe care a dezvoltată datorită unui proiect european.

Puteţi urmări ştirile Timpul.md şi pe Google News!


1 comentariu

  1. Chiar este așa de greu de calculat – ce face mai mari ravagii în agricultura Moldovei – seceta,ori prezența de mai departe a lui gherciu la MAIA?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.