Actualitate
Trending

Vin vremuri grele. Oamenii sunt gata să plece din R. Moldova din cauza prețurilor și a sărăciei. Stat fără perspective

Prețurile mari, șomajul și sărăcia sunt principalele cauze pentru care moldovenii sunt gata să plece din țară. Potrivit Barometrului socio-politic aprilie 2022, 86 la sută dintre respondenți au răspuns astfel la întrebarea „care sunt motivele pentru care v-ați dori să plecați din Moldova?”.

Totodată, 43% dintre cetățeni au spus că ar pleca peste hotare pentru a rămâne acolo cu traiul, 40% – pentru a-și vizita rudele, iar 30 la sută sunt gata să plece de teama războiului din Ucraina. Alte 30% dintre cetățeni vor să plece în scop de turism, 14% – pentru tratament și doar 9% sunt gata să meargă la studii peste hotare.

Întregul sondaj poate fi văzut aici.

R. Moldova – fără perspective de dezvoltare economică

Guvernanții din Chișinău din ultimii 20 de ani, n-au înțeles nici până astăzi diferența între creștere economică și dezvoltare economică. De 20 ani, R. Moldova are creștere economică, de 20 ani R. Moldova pierde zeci de mii de cetățeni pe an și nu se dezvoltă economic.

Motivile pentru incapacitatea statului de a crea un mediu propice pentru dezvoltare economică sunt o groază. Unul dintre ele este fundamental – acest stat are o regiune separatistă, care creează insecuritate. Niciun investitor prudent nu ar alege să investească în R. Moldova, când sunt alte zeci sau sute de alternative mai sigure. Problema de securitate este direct legată de „problema rusească”.

Niciun guvern din Chișinău nu a fost capabil să aibă o politică corectă față de problema pe care o avem cu rușii. Cât timp în arcul puterii de la Chișinău, vor fi specimene de tip Natalia Davidovici, nu există perspective ca R. Moldova să meargă pe modelul baltic. Deocamdată modelul moldovenilor, de a suge de la două vaci va continua să genereze muncitori pentru statele UE și stagnare economică pe interior.

PAS și Maia Sandu pot monopoliza puterea pe încă două sau trei mandate, dar fără o politică curajoasă și adecvată față de problema rusească și fără anihilarea separatismului fascisto-rus, acest stat nu are niciun fel de perspectivă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

comentarii

  1. Da, corect acest „stat” nu are nicio perspectivă. Și care e marea durere??? Nu asta vor maldavanii? Nu asta votează de fiecare dată de peste 30 de ani? Nu ei sunt cei care nu vor Unire cu România ci vor „sî shii indepindenți”? Păi dacă asta vor și asta votează mult succes la pobede!
    Acum a mai apărut o teorie ce ține loc de morcov: aderarea la UE. Se va întâmpla la sfântul așteaptă. Multă minte și demnitate moldoveni!

    1. Just ai menționat despre “maldavani” , specie rusificată! Aici apare o întrebare logica : de ce nu vor acești înapoiați Unire cu Patria Mama??? Fiindcă , nimeni din conducerele guvernamentale timp de 30 de ani nu le-a spus acestor înapoiați că sunt Români moldoveni , dar nu curat “moldoveni” de națiune ! Unde sa promovează identitatea și originea Românească acestor moldoveni ??? Poate în școli prin manuale ? Nuuuu! Poate la tv-uri de stat sau private??? Nuuuu ! Poate undeva sa declară măcar la vreo sursă accesibila pentru acești înapoiați??? Iarăsi răspunsul — Nuuuu! Nicăieri în Republica Molotova nu se promovează identitatea Românească , deși toți Academicienii de la Academia de Știință a RM și a României ” bat clopote” în acest sens ! Dar toate guvernele și precedente ,și actuale se prefac ” morți în popușoi”! După o astfel de inacțiune — de Unde să se dorească Unirea de către grosul populației al Republicii Molotova??? Întrebarea e ritorică !!!

      1. Dezvoltatului apucator de stele Iurie.
        Tie, daca cineva din ” conducerile guvernamentale” iti spunea ca te tragi din mamutul inghetat gasit recent in largul Ciucotca, Rusia, credeai?

        1. Eu nu-i credeam, fiindca am gandire critica ! Dar Academicienii de la Academia de Stiinta a RM si a Romaniei , care vin cu probe , confirmate documental — ii credeam !!! Dar Uita-te , daca nu esti mucos, ce roada a adus politica ruseasca in Basarabia dupa 1940 cu inventarea natiunei “maldavan” , mai ales cu inscriptiile prin certificatele de nastere , emise basarabenilor de catre rusi ! Promovarea asta timp de 47 de ani –a adus roade sau nu ? Dar aici merge vorba de 30 de ani de asa numita “Independenta” !!!!

          1. Moldovenii nu este o natiune artificiala. Romania este un stat format din bucati. Nu era rusul si europenii care v-au permis unirea principatelor. Nu mai era nimic. Si acuma statul roman se implica in razboi, oare de ce ? Se joaca cu focul.

            1. Romania a fost un stat din bucati pentru ca a fost fie subjugata de europeni, fie subjugata de asiatici, idiotule! Invata istoria inainte ca sa vorbesti ca prostul pe aici! Tarile romanesti au existat sub aceeasi forma in care Anglia a existat prin Mercia, Essex-ul, Northumbria si altele. Motivul pentru care acestea nu s-au unit precum Anglia s-a datorat tuturor cotropitorilor tarilor romanesti, propagandistule! Acum ce o sa mai spui, o sa o dai cu statalitatea maldavana inainte? Dar despre unirea lui Mihai Viteazul ce o sa spui, idiotule? Romanii s-au luptat pentru unirea lor secole in sir, si si-au castigat-o cu arma in mana. Nu rusii au permis asta, lua-i-ar toti dracii de pe lume! Ei cu europenii au stat impotriva unirii pana in final cand ultimii au respectat decizia romanilor, iar primii, aceste animale salbatice, cum sunt rusii, sunt cei care s-au dat de ceasul mortii ca sa nu existam ca stat. De aia a fost smulsa Basarabia din Romania, dar tu ce stii pentru ca atat de spalat pe creier ca nu mai stii nimic altceva decat foaia ruseasca care iti este atat de draga. De aia nu spui o vorba despre genocidul rusilor in Basarabia de dupa 1940. Pentru ca o tii cu aceesi teorie pe care rusii au promovat-o din 1931, ca Romania nu a existat niciodata. Si nu iti dai seama ca prin aceasta inciti din nou la genocid, boul dracului. Pentru ca rusii nu or sa se opreasca niciodata doar in Basarabia, pentru ca pentru ei toata lumea nu exista, pentru ei toata lumea e din bucati. Tu cum crezi ca s-a format Rusia, nu exterminand alte popoare? Si cand or sa vina peste voi din noi nu tot la romani o sa va uitati? Nu, pentru ca voi ati uitat cine sunteti si continuati sa ii lingeti in cur pe rusi crezand ca o sa va scape de ceea ce o sa va faca voua cand o sa ajunga in Basarabia. De aia stai tu cu morcovul in fund, de ce face Romania acum? Se joaca cu focul, retardatule? Ce face Rusia in Ucraina in Bucea si Mariupol, aia o sa va faca din nou in Basarabia. Dar voi sunteti prea prosti ca sa intelegeti si sa faceti ceva. Sunteti singura etnie de pe lumea asta bolnava de sindromul Stockholm, singurii care ati primit pe rusi in brate si singuri ca respingeti constant Romania. Sunteti un caz de studiu psihic. Deci nu mai suport astfel de prosti care nu isi dau seama ca prin ce fac nu sustin decat genocidul rusilor si permit acestuia sa avanseze inspre Romania, Polonia si tarile Baltice. Atunci o sa te vad cum o sa vorbesti despre jucatul cu focul! Futu-ti biserica si rasa matii de propagandist imputit!

        2. Uăi viespe tu din ce neam te tragi? Unde îți vezi viitorul? Cum vrei să trăiești și unde?
          Când ai răspunsurile sincere la aceste întrebări poți gândi/acționa/lua atitudine pentru a îți realiza dorințele și ați modela viitorul.
          Fă un mic exercițiu de imaginație: cum ar arăta RM fără pomenile/granturile din țările civilizate? Dar fără banii care vin de la toți moldovenii care lucră în UE?
          Crezi că toate astea sunt un dat, vi se cuvin doar fiindcă sunteți voi maldavani???

          1. Inca un neted.
            Burebista, cu UAI sa te adresezi catre cei tie dragi
            Si doi: nu face sa- ti pui poalele in cap, ca iti dezgolesti curul….
            Poate eu nu am fost destul de explicit, cand m-am referit la cei care vor sa plece, 43%, fara sa se mai intoarca. Am avut si am in vedere ca pot fi taman electoratul partidelor amintite mai sus, pe care nu ia-si regreta. Punct…
            In rest imi port eu singur de grija fara a fi consiliat. In “traista” nu mi-a pus si nu-mi pune nimeni daruri , nici RM si nici alt stat. Am fost si sunt ca foarte multi moldoveni pe cont propriu …
            Paste fericit

            1. Da „dragule” ești pi cont propriu, cî di asta sunteți pi cont propriu „primii” din Europa. Pi cont propriu sî chiamî preacurvia maldaivănescî ci vî caracteriziazî pi aproximativ 66% dintri maldaivani. Trăiți în bula voastră și vi-i tari ghini. Sunteți celi mai fărî cap găini din tătî lumea dar mândria maldaivănescî e imensî. Tu ai aflat ci limbî vorghești???
              Ce să îți urez??? Să ai parte de ce îți dorești!!!
              Sărbători luminate!

  2. Daca astea (43%) care vor sa plece cu traiul permanent peste hotarele RM is aceeasi 43 % dintr-un precedent sondaj publicat anterior,
    sustinatori prorasisti PCRM,PSRM,SOR si asta noi cunoastem si fara sondajul lui Petruti din alegeri pe parcursul a 30 de ani, sa stiti ca nu le vom plange de mila, Ii vom petrece, le vom da chiar si cate o legatura de pesmeti pe langa DRUM BUN….
    Da, intradevar avem o situatie nefericita. Dar daca intradevar se petrec astfel de sondaje nu le vad rostul lor pt majoritatea populatiei. Ele, mai degraba, le-ar fi de folos pt structurile competente in a se ghida in activitatea lor… . Acest gen de publicatii defetiste fac rau in mase: dezorienteaza, panica, neincredere in structurile de stat, care, in suma, asta si urmaresc AMICII nostri de veacuri

    1. 🙂 Cu certitudine ca acest argument va fi intens folosit de PAS in urmatoarea perioada, probabil si in campanie. Dar sperietoarea cu Sor nu schimba realitatea de la fierul ierbii, si oricat nu s-ar face show la televizor cu integrarea in europa si retinerii de rasunet, la un moment dat cineva va trebui sa explice de ce nu s-a schimbat mare lucru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *